Horvátország

Ingatlan vásárlás Horvátországban

 

A horvátországi ingatlanok iránti érdeklődés érthető módon elsősorban a tengerparti településekre összpontosul.

A legnépszerűbb régiók közé tartozik Dalmácia, Zadar, Bibinje, Split, Trogir, Makarska riviéra, Brac, Hvar vagy Korcula szigetek, illetve az isztriai félsziget Horvátország északi tengerpartján. Összeurópai népszerűségnek örvend, ugyanakkor elsősorban Dubrovnik, amelynek ambíciója, hogy a Francia Riviéra üdülőhelyeihez hasonlóan exkluzív célponttá váljon.

A horvátországi ingatlanok vásárlása bizonyos mértékig atipikus.

A megvásárolni kívánt ingatlant alaposan le kell ellenőrizni, és biztosítani kell minden formális keretet. Az áruba bocsátott ingatlanok gyakran feketén épültek, vagy hiányzik hozzájuk a szükséges dokumentáció. Ebből az okból kifolyólag nem ajánlott horvátországi ingatlant magánúton, vagy ismeretlen helyi ügynökök közvetítésével vásárolni.

Ha szeretné megelőzni a lehetséges problémákat, horvátországi ingatlanvásárlásához vegye igénybe az ingatlant teljeskörűen leellenőrző, és teljes jogi hátteret nyújtó ingatlanirodák szolgáltatásait.

Horvátországban az elmúlt években az ingatlanárak folyamatosan emelkednek. Ugyanakkora az Azúr-part vagy az olasz ingatlanokkal szemben még mindig elfogadható szinten vannak.

A vásárlók túlnyomó többsége főként szabadidős lakhatásra vásárol ingatlant Horvátországban. Tekintettel az ingatlanpiac jelenlegi helyzetére, és a tenger közelében fekvő telkek fogyására egy horvátországi ingatlan megvásárlása kiváló befektetésnek minősülhet.

 

A külföldi vásárlókat főleg az újonnan épült, szállodai típusú lakóépületek vonzzák, amelyek megfelelnek a modern lakhatás igényeinek.

 

A horvát ingatlanokba befektetők kedvelt célpontja Dalmácia, ahol a vevők az ingatlanok gazdag kínálatából választhatnak a szárazföldön vagy a sok szigeten, melyek komppal érhetők el a szárazföldről. Néhány szigetre (pl. a Vic vagy Ciovo szigetre) autóval hídon át közvetlenül is el lehet jutni.

 

A legkedveltebb dalmáciai helyszínek Zadar és Bibinje vidéke, Split környéke – Trogir, Makarska és Brac, Hvar, Ciovo és Korcula szigetek.

Az ingatlanok árai itt többé-kevésbé hasonlóak. Általában a tengerparthoz legközelebb fekvők drágábbak. Magasak az ingatlanok árai a kedvelt Dubrovnik nyaralóhelyen.

 

A horvát ingatlanok iránt érdeklődök számára érdekes alternatíva az Istria félsziget, mely Horvátország észak tengerpartja mentén húzódik.

 

2009. február 1-től hatályba lépett a törvénymódosítás, amely lehetővé teszi az uniós tagállamok polgárai számára a tulajdonjogok megszerzését Horvátországban. Így ingatlanvásárlás esetén az uniós tagállamok polgárai egyenlő feltételekkel rendelkeznek, min a horvát állampolgárok.

Horvátországi ingatlan vásárlása esetén az egész folyamatot a horvát törvények és adórendszer szabályozza.

Érdemes kapcsolatba lépni helyi ingatlanirodával, ha többet szeretne tudni a horvátországi ingatlanvásárlás menetéről vagy ingatlanbefektetésről.A horvát ingatlanpiac áttekintése

 

A horvát ingatlanpiac az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül, és a tendenciák azt mutatják, hogy ez a dinamika a közeljövőben is folytatódni fog.

A Global Property Guide legfrissebb jelentése szerint 2023 második negyedévében a horvátországi lakásárak átlagosan 13,73%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. Ez a növekedési ütem megfigyelhető volt az előző negyedévekben is, ami azt jelzi, hogy a piac erős alapokon nyugszik.

Zágrábban, Horvátország fővárosában, az ingatlanárak átlagosan 13,99%-kal nőttek éves szinten, míg az Adriai-tenger partvidékén 12,76%-os növekedést regisztráltak.

Ezek az adatok azt sugallják, hogy a városi területeken, valamint a turisztikailag vonzó tengerparti régiókban egyaránt élénk a kereslet.

A Statista piaci előrejelzése szerint a horvát ingatlanpiac értéke 2024-re elérheti a 326,50 milliárd dollárt, a lakóingatlanok piaca pedig dominál a piacon, várhatóan 252,00 milliárd dolláros értékkel.

 

A piac éves növekedési üteme (CAGR) 2024 és 2028 között várhatóan 2,90% lesz, ami a piac folyamatos fejlődését jelzi.

A horvát gazdaság 2021-ben erőteljesen visszapattant, 13,1%-os valós GDP-növekedést ért el, teljes mértékben ellensúlyozva a 2020-as Covid-19 járvány miatti 8,5%-os zsugorodást. 2022-ben Horvátország további lenyűgöző növekedést regisztrált, 6,2%-kal, mivel a gazdasági tevékenység visszatért a járvány előtti szintekre.

Az ingatlanpiacot illetően fontos megjegyezni, hogy Horvátország 2023. január 1-jén csatlakozott az euróövezethez, ami további változásokat hozhat a piac dinamikájában.

A magas infláció és a globális szocioökonómiai bizonytalanságok mellett a gazdaság várhatóan továbbra is növekedni fog, bár lassabb ütemben, 2024-re 2,5%-os GDP-növekedést prognosztizálva.

Összességében a horvát ingatlanpiac vonzó befektetési lehetőséget kínál mind hazai, mind külföldi vásárlók számára.

A piac erőssége és a folyamatos növekedési potenciál azt jelzi, hogy a befektetők számára kedvező időszak lehet a horvát ingatlanokba történő befektetés.

Mindazonáltal, mint minden befektetés esetében, alapos piackutatás és megfontolt döntéshozatal ajánlott a horvát ingatlanpiacra lépés előtt.

Title Text
Nem lépek be.